Nyt sukellamme digitaalisen pelimaailman kategorioihin, joiden parissa sana viihde saa vallan uuden merkityksen ja casino tunnit liitävät huomaamatta toiminnan, seikkailun, strategian ja monien muiden jännittävien elementtien parissa.
Olitpa sitten ahkerasti pelaava tai vasta harkitset pelaamista ja mietit, mitä oikein on tarjolla, tässä saat pähkinänkuoressa perustiedot tärkeimmistä pelikategorioista eli peligenreistä, joihin melkein kaikki maailmankaikkeuden pelit voidaan jakaa. Pelaaminen onnistuu perinteisesti lautapelillä tai nopilla, mutta tänään suurin osa meistä nauttii toimesta tietokoneen tai jonkin mobiililaitteen kautta.
Myös pelikonsolit, joiden aatelia edustavat Xboxit, Nintendo ja Playstationit, ovat säilyttäneet asemansa, ja uusien keksintöjen ja virtuaalimaailman kehitysten ansiosta ne eivät tule antamaan periksi tulevinakaan vuosina!
TOIMINTAPELIT
Nimi jo kertoo, mistä tässä on kyse – fyysisestä toiminnasta, jossa nopeus on valttia ja pelaamisessa tarvittujen ruumiinosien välinen koordinaatio erottaa voittajan kakkosesta. Strategiakin on tärkeä taito, sillä toimet on ajoitettava sopivimpaan hetkeen ja päätösten oltava oikeita.
Lähinnä videopeleinä toimivia toimintapelejä on monenlaisia, mainittakoon esimerkkeinä taistelupelit/tappelupelit, ammuntapelit ja jopa tasohyppelyt. Voit pelata niitä joko yksin tai kavereitten kanssa. Maineeseen ovat nousseet muiden muassa Call of Duty, Overwatch, Mortal Combat, Space Invaders, Mario ja Donkey Kong. Päämääränäsi on tyypillisesti selviytyä hengissä ja antaa muiden kuolla.
SEIKKAILUPELIT
Seikkailunmakuiset löytävät etsimänsä monimutkaisten tarinoitten ja tehtävien suorittamisen maailmasta. Jollet onnistu tehtävässäsi, et pääse pelissä pidemmälle. Muistako vielä Raman, Leisure Suite Larryn, The Hobbitin tai Shrekin? Ne ovat antaneet sijaa Gonzo’s Quest Megawaysille, Fahrenheitille, Starboundille ja LucasArtsin monille luomuksille. Aarteita etsitään ja tarinan päähenkilöä autetaan kukin parhaansa mukaan.
Nopeus ei ole avainasemassa, vaan kyky ajatella, päätellä ja löytää ratkaisuja käsikirjoituksessa annettuihin pulmiin.
URHEILU-, AJO- JA LENTOPELIT
Arvaatkin jo, mistä näissä peleissä on kyse – ne simuloivat eri urheilulajeja, autokilpailuja ja lentohetkiä. Pääset kokeilemaan taitojasi jalkapallokentällä, golfviheriöllä, koripallossa, F1:n ratissa tai vaikkapa Boeing 787 Dreamlinerin ohjaimissa.
Ehdotamme kokeiltaviksi vaikkapa Fifa 23:a, NHL-sarjaa, PGA Tour 2K23:a, Gran Turismo 7:ää tai Arma 3:a. Niiden parissa hiot taitojasi ja opit paljon uutta, onpa kyse sitten puttaamisesta, kolmen pisteet korisheitoista, futisverkon heiluttamisesta tai formulan radalla pitämisestä. Ne muuten parantavat keskittymiskykyä, päätöksentekoa ja tiimityöskentelyä.
ROOLIPELIT
Jos haluat tyystin unohtaa oman elämäsi ja muuttua pelin sankariksi, tai ilkimykseksi, ovat roolipelit se oikea valinta. Tämän kategorian peleille on erikoista se, että tarina muuttuu ja räätälöityy kunkin pelaajan toiveiden ja toimien mukaisesti. Pelin kulku ja tarinan juoni elää, eikä kankea käsikirjoitus koske muuta kuin tausta-asetelmia ja perusolettamuksia.
Roolipelit eli RPG:t buustaavat sosiaalisia taitoja, kommunikaatiokykyä ja jopa empatiaa, koska joudut niiden aikana astumaan toisen kenkiin. Suosittelemme tutustumaan ainakin peleihin Illusion of Gaia, Star Wars: Knights of the Old Republic, Pokemon Yellow ja Chrono Trigger.
PULMA- JA OPPIMISPELIT
Ja sitten vielä muutama sana erityisen hyödyllisestä pelikategoriasta: pulmapeleistä. Ne nimittäin tarjoavat viihteen lomassa mahtavaa aivojumppaa kaikenikäisille. Monenlaiset haasteet ja tehtävät vaativat loogista ajattelua ja ongelmanratkaisutaitoja, sinun tehtäväsi on haastaa aivosolusi ja oppia uusia taitoja. Kokeile siis toimiiko muistisi, hallitsetko matemaattiset taidot tai hahmotatko kuviot.
Lapset pelaavat mielellään aivan perinteisiä muistipelejä ja niitä käytetään tänään myös vanhusten aivojumppana. Yhä useammat kuitenkin pelaavat verkossa, jossa tarjontaa on huimasti. Joko olet tutustunut peleihin Mahjong, MobiMetsä, Vektor, Pyramid Solitaire, ja jopa kielten oppimista suosivien Duolingokin lukeutuu tähän kategoriaan.
Pelejä on moneen makuun, ja jokainen ikäluokka ja pelaajatyyppi löytää helpolla itselleen joko hyödyllistä, kehittävää, haastavaa, rentouttavaa tai millaista vain muuta pelattavaa.