Skip to content Skip to footer

Elektroniikkaurheilusta Perinteiseen Urheiluun: Suosion Vertailu Suomessa

Elektroniikkaurheilusta Perinteiseen Urheiluun: Suosion Vertailu Suomessa

E-urheilu eli elektroninen urheilu on viime vuosina kasvanut osaksi merkittävää globaalia viihdeteollisuutta. Suomessa ilmiö on etenkin kasvanut vauhdilla ja saavuttanut viimeisen vuosikymmennten aikana ison jalansijan ja tätä nykyä e-urheilu kilpailee jo perinteisen urheilun rinnalla suosiossa.

Tässä artikkelissa käymme läpi e-urheilun kasvutarinaa sekä miltä lajin tulevaisuus näyttää tulevaisuudessa verrattuna perinteiseen urheiluun. 

E-urheilun Nousu Suomessa

E-urheilu on viittaus videopelien- sekä tietokoneella pelattavien pelien kilpailullisiin turnauksiin ja peleihin. Sen suosiota on viime vuosina edesauttanut suomessa etenkin teknologian kehittyvyys ja ihmisten pääsy laitteille, joka mahdollistaa pelaamisen.

Suomessa on jo tämän lisäksi tunnettuja e-urheilijoita sekä e-urheilu joukkueita/brändejä kuten HAVU Gaming sekä ENCE, joka erityisesti on saavuttanut suuria voittoja Dota 2 ja CS:GO pelissä. Dota 2 pelin suomalaiset tähdet Joona “Serral” Sotala ja Jesse “JerAx” ovat myöskin tienanneet turnausvoitoillaan uskomattomia summia.

Nämä urheilijat sekä joukkueet edesauttavat lajin kehitystä Suomessa, kun nuoret pääsevät seuraamaan kotimaisia maailmanhuippuja isoissa turnauksissa. 

Perinteinen Urheilu Suomessa

Perinteinen urheilu on jo pitkään ollut osa suomalaista kulttuuria ja lajit kuten jalkapallo, jääkiekko, hiihto sekä yleisurheilu ovat erityisesti nauttineet maassa laajaa arvostusta.

Suosio on viime vuosina edennyt kohti jalkapalloa sekä yleisurheilua, mutta erityisesti jääkiekolla on suomessa aina maanlaajuisesti erityinen paikka suomalaisten sydämissä. Monet suomalaiset urheilijat ovat saavuttaneet lajeissaan myös kansainvälistä menestystä jo vuosikymmenten ajan urheilijat kuten Lassi Viren, Paavo Nurmi, Jari Litmanen, Teemu Selänne ovat legendoja lajeissaan ja jättäneet suomalaiseen urheilukulttuuriin pysyvän jäljen. 

Erityistä huomiota perinteinen urheilu saa vuosittain hiihdon päätapahtumissa, jääkiekon MM kisoissa, jalkapallon arvokisoissa, ja kesä- talviolympialaisissa. 

Suosion Vertailu

E-urheilun sekä perinteisen urheilun suosoita on hieman vaikea verrata, mutta molemmilla on erityisesti vahvuutensa sekä heikkoutensa nämä käymme alla läpi sekä sitä miten lajit vetävät puoleensa yleisöä. 

Katsojaluvut ja Osallistuminen

E-urheilutapahtumat ovat onnistuneet keräämään suuria yleisöjä paikan päällä kuten myös verkossa. Suuret turnaukset pelien kuten Dota 2, League of Legends ja Counter-Strike:n ympärillä kykenevät houkuttelemaan jopa miljoonia katsojia maailmanlaajuisesti.

Suositut Major-turnaukset vetävät netin välityksellä myös Suomessa tuhansia katsojia erityisesti striimauspalveluiden välityksellä. Twitch sekä Youtube Live tarjoavat mahdollisuuden seurata pelejä ilmaiseksi livenä sekä ne myös tarjoavat katsojille mahdollisuuden kommentoida tapahtumia muiden peliä seuraavien kanssa. 

Toisaalta perinteisemmät urheilulajit kuten jalkapallo sekä jääkiekko edelleen keräävät paljon suurempia katsojamääriä. TV-lähetykset ja tapahtumien markkinointi ovat suuresti edellä e-urheilu tapahtumia sekä lajien suosio ylipäätänsä on erittäin paljon suurempaa ja tämä onkin suurin kysymysmerkki siitä miten pitkälle e-urheilu voi tulevaisuudessa edetä. 

Yhteiskunnallinen Vaikutus

E-urheilulla sekä perinteisellä urheilulla on merkittäviä vaikutuksia suomalaiseen yhteiskuntaan. Perinteisen urheilun on nähty edistävän fyysistä terveyttä, sosiaalista yhteenkuuluvuuden tunnetta ja kansallista ylpeyttä.

Urheilutapahtumat voivat tuoda molempia positiivisia sekä negatiivisia vaikutuksia erityisesti suomen menestys suurissa arvokisoissa voi tuoda yhteiskunnalle positiivista nostetta, mutta taas turnausten sujuessa huonosti eniten kisoja seuraavat fanit voivat kokea turhautumista ja muita negatiivisia tunteita jotka heijastuvat yhteiskuntaan. Mutta urheilutapahtumat yleisesti edistävät yhteisöllisyyttä sekä tuovat ihmisiä yhteen enemmän. Lajit myös kehittävät usein harrastusten muodossa tärkeitä ominaisuuksia yhteiskunnan kannalta kuten kurinalaisuutta sekä yhteistyötä. 

E-urheilu puolestaan tukee modernimpaa yhteiskunnallista vaikutusta tuoden pelien muodossa kehitystä strategiseen ajatteluun kehittäen useasti samalla digitaalisia taitoja, jotka ovat monesti nykyajan työmaailmassa elintärkeitä.

E-urheilu on myös tuonut suomen yhteiskuntaan uudenlaisia työpaikkoja pelaamisen, markkinoinnin ja uudenlaisien tapahtumienjärjestämisten parista. Vaikka e-urheilu kehittää monia taitoja useat vieläkin kokevat lajin huonontavan fyysistä hyvinvointia ihmisten viettäessä entistä enemmän aikaa ruudun edessä. Tämä onkin tärkeää sillä fyysisen liikunnan sekä e-urheilun välillä täytyy löytää hyvä tasapaino. 

Tulevaisuuden Näkymät

Perinteisen sekä e-urheilun tulevaisuus näyttää kotimaassa valoisalta. Molemmat urheilulajit kehittyvät vuosi vuodelta ja molemmat jatkuvasti löytävät uusia tapoja houkutella katsojia. E-urheilu on keskittynyt erityisesti nuorempaan sukupolveen sillä heidän digitaaliset taidot ovat optimaalisia eri peleille. 

E-urheilun kasvua tukeva teknologinen kehitys luo uusia innovaatioita, kuten virtuaalitodellisuus sekä lisätyn todellisuuden hyödyntäminen näkyy useissa peleissä. Tämä voi tulevaisuudessa tarjota entistä enemmän vaihtoehtoja sekä mukaansatempaavia elämyksiä pelien parissa kasvattaen lajin parissa viihtyvien ihmisten määrää. 

Perinteinen urheilu myös jatkaa kehittymistään segmentoiden paikkaansa suomalaisessa kulttuurissa. Uudenlaiset teknologiat kehittävät urheilijoiden suoristuskykyä ja tuovat analytiikan muodossa uusia keinoja kehittää osaamistaan. Myös loukkaantumiset ovat vähentyneet teknologian kehityksen avulla tuoden lisää analytiikka harjoittelun kuormittamiseen vähentäen loukkaantumisenriskejä. 

Yhteenveto

E-urheilu sekä perinteinen urheilu ovat merkittäviä osia kotimaan urheilua. Vaikka lajit toisistaan suuresti eroavat on e-urheilun nykytila ja tulevaisuus turvattu digitaalisen infrastruktuurin avulla. Innovaativiset keksinnöt tuovat pelaamisen kokemuksia uusille tasoille. Tulevaisuuden määrittää pitkälti se kumpi laji pystyy kehittymään entistä enemmän ja tuomaan suurempia katsojamääriä markkinoinnin ja muiden työkalujen avulla. 

Perinteinen urheilu on jo iät ja ajat ollut vahvasti läsnä suomalaisten sydämissä, ja lajit kuten jalkapallo, hiihto, yleisurheilu ja erityisesti jääkiekko vetävät monesti satojatuhansia ellei jopa miljoonia suomalaisia lähetyksien pariin sekä turnauspaikoille. Urheilutapahtumat ovat myös monesti suomalaisten mielessä vedonlyönnin parissa. Euro 2024 vedonlyönti on myös nyt auki, kun taistelu Euroopan herruudesta on Saksassa alkanut.

Molemmilla urheilumuodoilla on heikkoutensa sekä vahvuutensa. E-urheilu kykenee tarjoamaan uusia työmahdollisuuksia sekä parantamaan teknologisia ja strategisia taitoja. Toisaalta e-urheilu luo kysymysmerkkejä fyysisen hyvinvoinnin puolesta. Perinteinen urheilu puolestaan tuo ihmisiä yhteen ja ylläpitää fyysistä kuntoa, mutta perinteinen urheilu kokee haasteensa hankkiessaan uusia sukupolvia pysymään fyysisten harrastusten parissa. 

Leave a comment