Skip to content Skip to footer

5 Syytä Käyttää VPN-Palvelua Verkkopelaamisessa

VPN-palvelun käytöstä on monenlaista hyötyä verkkopelaajalle. Mikä on VPN?

VPN tarkoittaa virtuaalista erillisverkkoa (Virtual Private Network), ja se suojaa verkkoliikenteen ohjaamalla sen salatun tunnelin kautta ja mahdollistaa myös todellisen IP-osoitteen suojaamisen ja IP-osoitteen vaihtamisen. Katso alta viisi syytä käyttää VPN-palvelua verkkopelaamisessa.

1.Tehoa pelaamiseen

Verkkopelaamisessa ei ole kyse ainoastaan taidosta ja harjoittelusta: teknologialla on tärkeä rooli menestyksen kannalta. Pahimmillaan mainosti sujunut peli menee pieleen viiveen eli lagin eli korkean pingin takia. Viive tarkoittaa sitä, että tekemäsi toimet välittyvät peliin liian hitaasti, ja esimerkiksi moninpelissä se tarjoaa vastustajille merkittävää kilpailuetua.

Viiveeseen vaikuttavat monet asiat. Huono tai epävakaa internet-yhteys kasvattaa viivettä, ja lisäksi internet-palveluntarjoaja voi rajoittaa kaistanleveyttäsi havaitessaan kaistanleveyttä vievän pelisession. VPN auttaa näissä tilanteissa: VPN-palvelu mahdollistaa yhdistämiseen palvelimiin eri puolilla maailmaa. Kun valitset pelipalvelinta lähellä sijaitsevan palvelimen, voit huomata viiveen vähentyvän. Tätä varten sinun tarvitsee vain selvittää, mistä käsin pelaamaasi peliä pyöritetään, eli missä sen datakeskukset sijaitsevat.

Lisäksi voit halutessasi kokeilla palvelimia eri maissa tai samassa maassa ja katsoa, mikä niistä tarjoaa vakaimman ja nopeimman yhteyden.

VPN-palvelimeen yhdistäminen salaa myös liikenteesi, joten internet-palveluntarjoaja ei voi seurata toimiasi eikä näin voi rajoittaa yhteyttäsi liikennetyyppisi, kuten pelaamisen, takia.

2.Yksityisyydestä huolehtiminen

Yllä mainittiin, että VPN suojaa todellisen IP-osoitteesi, ja se suojaa myös yksityisyyttäsi. IP-osoitteen avulla pahantahtoiset tahot voivat seurata liikkeitäsi ja selvittää myös sijaintisi. VPN-palvelimeen yhdistäminen on siis hyödyllistä paitsi viiveen vähentämisessä myös tietosuojan parantamisessa.

Lisäksi VPN-yhteys suojaa verkkoliikenteen tehokkaasti salaamalla sen. Salaamatonta verkkoliikennettä voivat seurata niin internet-palveluntarjoajat kuin kyberrikolliset kuin hakkeritkin. Kun VPN-yhteys on käytössä, liikennettä ei ole mahdollista tarkkailla tai kaapata. Tämä koskee myös pelaamista.

VPN-palvelun etu on myös sen kattavuus. Tietokoneille ja älypuhelimiin on saatavilla monenlaisia tietoturvasovelluksia, mutta VPN-verkkoa voi hyödyntää myös pelikonsoleilla. Kätevintä on asentaa VPN kodin reitittimeen, sillä silloin se suojaa kaikki tähän reitittimeen yhdistetyt laitteet, kuten pelikonsolit, tietokoneet, älypuhelimet ja kodin älylaitteet. Näin pelaaminen onnistuu turvallisesti kaikilla kodin laitteilla.

3.Laajempi pelivalikoima ja monipuolisempi pelikokemus

Laadukas VPN-palvelu tarjoaa palvelimia lukuisissa eri maissa. Tämä tarkoittaa sitä, että voit yhdistää Suomesta käsin vaikkapa yhdysvaltalaiseen palvelimeen, jolloin IP-osoitteesi perusteella näytät käyttävän verkkoa Yhdysvalloista käsin. IP-osoitteen vaihtaminen ei ainoastaan vähennä viivettä ja suojaa yksityisyyttäsi, vaan sen avulla voit esimerkiksi päästä käsiksi uusiin peleihin.

Monet pelialustat käyttävät geoblokkausta, eli kaikki pelit, ominaisuudet tai palvelut eivät ole saatavilla kaikille samalla tavalla käyttäjän sijainnin takia. Sijainti puolestaan määritellään käyttäjän IP-osoitteen perusteella – ja VPN-verkkoa käyttämällä voit valita IP-osoitteen sellaisesta maasta, jossa on tarjolla sinua kiinnostavia pelejä. Lisäksi voit esimerkiksi osallistua eri maissa saatavilla oleviin turnauksiin.

VPN-verkon avulla on myös mahdollista pelata yhdessä ulkomailla olevien ystävien kanssa. Valitse vain heidän oleskelumaassaan sijaitseva VPN-palvelin ja ryhdy pelaamaan!

4.Turvallista pelaamista kaikkialla

Yksi VPN-palvelun tärkeä ominaisuus on se, että se suojaa yhteytesi myös silloin, kun käytät julkisia Wi-Fi-verkkoja. Kun yhdistät julkiseen Wi-Fi-verkkoon, saatat altistaa laitteesi niin vakoilulle kuin haittaohjelmillekin, sillä tällaisen verkon suojaus voi olla erittäin huono tai olematon.

Juuri siksi hakkerit hyödyntävät heikosti suojattuja verkkoja tihutöidensä tekemiseen. Siksi VPN on syytä asentaa älypuhelimeen ja tablettiin, sillä se takaa, että liikenteesi pysyy suojassa myös kodin ulkopuolella. Hakkeri antaa periksi nopeasti havaitessaan, että yhteyttäsi suojaa VPN, eikä hän tällöin pysty seuraamaan liikennettäsi.

VPN-palvelusta on iloa myös ulkomailla pelatessa. Jos lähdet vaikkapa lomamatkalle, voit yhdistää kotimaasi VPN-palvelimeen ja jatkaa pelaamista aivan kuin kotona ollessasi. Näin pelaamista ei rajoiteta ulkomaisen IP-osoitteen vuoksi.

5.Palvelunestohyökkäyksiltä suojautuminen

Pelimaailmassa palvelunestohyökkäykset eli DDoS-hyökkäykset ovat tuttu ja yleinen riesa. Usein niitä toteuttavat toiset pelaajat, jotka haluavat hidastaa vastustajiensa toimia. Kun kohteena on yksittäinen henkilö, hyökkäyksen kohteena on tämän henkilön IP-osoite, johon kohdistetaan niin paljon liikennettä, että pelaaminen hidastuu. Juuri tästä syystä ammattipelaajatkin käyttävät tavallisesti VPN-verkkoa pelatessaan.

Koska VPN suojaa todellisen IP-osoitteesi, hyökkääjä ei yksinkertaisesti pysty kohdistamaan siihen iskua. Lisäksi VPN estää tietokoneesi käyttämistä osana bottiverkkoa eli verkostoa, joita käytetään DDoS-hyökkäysten toteuttamiseen.

Onko VPN-verkon käyttämisestä pelaamisessa haittaa?

VPN-verkon hyödyt pelaamisessa ovat merkittäviä, mutta niistä pääsee nauttimaan valitsemalla laadukkaan VPN-palvelun. Laaja palvelinvalikoima takaa sen, että voit

hyödyntää IP-osoitteen vaihtamisen tuomia etuja: voit siis yhdistää moniin eri maihin, ja suuremmissa maissa saatavilla on jopa useita eri palvelimia.

Lisäksi laadukkaat VPN-palvelut huolehtivat siitä, että palvelimet eivät pääse kuormittumaan liikaa, jolloin yhteys pysyy nopeana. Toisinaan VPN-yhteys voi hidastaa nettiä ja hidastaa näin pelaamistakin, mutta jos niin käy, voit aina yhdistää toiseen palvelimeen.

Ilmaiset VPN-palvelut eivät tarjoa laajaa palvelinvalikoimaa, eikä niiden yksityisyyskäytännöistäkään ole takuita – ne saattavat jopa myydä käyttäjien tietoja. Myös maksullisten VPN-palveluiden kohdalla on syytä verrata palvelinten määrää ja tarkistaa, että palvelu toimii läpinäkyvästi eikä kerää tietoja asiakkaistaan. Tutustu siis palveluihin ja selvitä, mikä on VPN-palveluista nopein ja luotettavin.

On hyvä myös muistaa se, että joissain palveluissa saatetaan käyttää VPN-verkkoja tunnistavaa teknologiaa ja estää VPN-palvelimilta tuleva liikenne. Tämä ei ole kuitenkaan yleinen ongelma, ja siihen löytyy tavallisesti ratkaisu, kun otat yhteyttä

VPN-palveluntarjoajaasi. Muista myös varmistaa, että pelaamasi pelin säännöissä ei kielletä VPN-verkon käyttämistä.

Kun hyviä ja mahdollisia huonoja puolia vertaillaan, pelaajan kannattaa ehdottomasti hyödyntää VPN-palvelun edut – VPN paitsi tehostaa pelaamista myös suojaa yksityisyyttä tavalla, joka kattaa paljon muutakin kuin pelaamisen. Toisin sanoen laadukas VPN mahdollistaa pelaamiseen uppoutumisen tehosta ja turvallisuudesta tinkimättä.

Leave a comment