Skip to content Skip to footer

Suomen parhaat eSports-joukkueet

Kiinnostus e-urheilua kohtaan kasvaa nopeasti ympäri maailmaa. Monissa maissa esports-pelaajia kannustetaan virallisesti uran tekemiseen enemmän kuin koskaan ennen. Yksi maa, jossa esports ja turnaukset ovat lisääntyneet ja jossa alaan suhtaudutaan entistä vakavammin, on Suomi.

Suomalaiset esports-miehet tunnustetaan nyt virallisesti urheilijoiksi

Maailmanlaajuisesti esports on tunnustettu fyysiseksi urheiluksi viime vuosikymmenen aikana. Tämä johti siihen, että Suomi tunnusti ammattimaiset esports-urheilijat virallisesti urheilijoiksi vuonna 2017. Toisin sanoen esports-miehet ovat verottajan silmissä urheilijoita.

Päätös tarkoittaa myös sitä, että pelaajien palkat ja kilpailupalkinnot ovat riippuvaisia ammattiurheilu toiminnasta saaduista tuloista ja että osa tuloista voidaan sijoittaa verovapaisiin rahastoihin käytettäväksi urheilijan uran päättyessä. Ottaen huomioon, että suurin osa esports-pelaajista lopettaa kilpailemisen 30-vuotiaana, tämä uutinen on suuri apu esports-ammattilaisurheilijoille ympäri Suomea.

Suomalaiset pelaajat ovat maailman parhaita pelaajia

Suomessa on maailman vahvimpia esports-pelaajia. Esimerkiksi JerAx on Dota 2:n ykkönen 1 089 pelaajan joukossa ympäri maailmaa ja ansaitsi Dota 2 -uransa aikana uskomattomat 6 469 215 dollaria. Myös osa parhaista Counter-Strike-pelaajista on suomalaisia. Muita suomalaisia huippupelaajia ovat muun muassa Lasse Aukusti Urpalainen, joka on voittanut 3 541 536 dollaria, ja Topias Taavitsainen, joka on voittanut tähän mennessä 2 290 122 dollaria. Ryhmäkilpailun osalta Suomen parhaiten palkattu joukkue on Team Gigantti yli 220 000 dollarilla.

Esports-uran edistäminen Suomessa

Kuten edellä on esitetty, parhaat suomalaiset esports-pelaajat voivat ansaita isoja rahoja. Koska suomalaisesta esportsista tulee tuottoisa uramahdollisuus monille suomalaisille nuorille, hallitus auttaa nuoria pääsemään alalle.

Esports-turnausten järjestämisen lisäksi Suomen hallitus tarjoaa neljän viikon kesäharjoittelu leirin pohjoismaisen esports-akatemian. Leiri on tarkoitettu niin satunnais pelaajille, aloitteleville esports-pelaajille kuin esports-ammattilaisillekin. Osallistujien tasosta riippumatta leirin ohjaajat auttavat parantamaan heidän tietämystään esports-alasta ja sen mahdollisesta tulevasta kehityksestä.

Opiskelijat oppivat myös, miten he voivat viedä pelitaitonsa ammattilaistasolle. Suomen hallitus onkin hyvin optimistinen esportsin tulevaisuuden suhteen. Useat suomalaiset yliopistot ovat ottaneet käyttöön esports-kursseja varmistaen, että seuraavat valovoimaiset suomalaiset esports-tähdet saavat tarvitsemansa välineet ja ohjauksen tullakseen ammattiurheilijoiksi.

Esimerkkejä menestyneimmistä suomalaisista Esports-joukkueista

Ence on suomalainen esports-organisaatio, jonka joukkueet ja pelaajat kilpailevat Counter-Strikessa: Global Offensive, PUBG: Battlegrounds, StarCraft II ja NHL 22. Se on nykyään Suomen suosituin esports-organisaatio, jonka kotipaikka on Helsinki. Organisaatio kilpaili myös Hearthstonessa ja Overwatchissa vuoteen 2018 asti ja League of Legendsissä kaudella 2020. ENCE tunnetaan parhaiten menestyksestään Starcraft II:ssa ja CS:GO:ssa. Serralista tuli ensimmäinen ulkomaalainen, joka voitti StarCraft II:n maailmanmestaruuden, ja CS:GO-joukkue sijoittui toiseksi IEM Katowice Majorissa 2019.

Havu Gaming on suomalainen esports-seura, joka perustettiin huhtikuussa 2017. Se on Suomen toiseksi suosituin esports-joukkue ENCE eSportsin jälkeen. Joukkueessa on pelaajia Hearthstonesta, Fortnitesta, Counter-Strikesta: Global Offensive ja NHL. Havu tunnetaan kuitenkin parhaiten Suomessa erittäin menestyneestä Counter-Strike-joukkueesta. Suomalaisjoukkue on ENCEn ohella toinen Valioliigassa pelaava joukkue, jolla on mahdollisuus päästä karsintoihin suuriin turnauksiin. Maaliskuussa 2021 Havu ohitti ENCEn ja nousi HLTV.orgin kokoamassa maailmanlistalla sijalle 27. ja oli näin listan ykkönen suomalaisista Counter-Strike-joukkueista.

Leave a comment